[微小說] 因為「敬黑死全家」,我搵番我個ex

文:周子峰( 表面的正職是傳媒人,實際是全職的網絡怪,也是忿怒青/中年。《吵架辭典 實用罵戰心理學》作者。筆求人特約作者。 )

就「敬黑死全家」這口號,個人是不敢亂叫的。
詛咒好很邪,我信嘅。

這幾個月,我做了以下措施:

由於不肯定「全家」的定義是直系親屬抑或包含親戚的「大家族」,向來唔多理會姨媽姑姐的我,勁煩咁追問阿媽有冇疏堂阿哥表乜表物之類係當差的。

老媽諗來諗去,好似唔多覺,仲問我做乜咁緊張。

我話:冇,有高人落「敬黑」降頭,呢種降會連累有血緣關係的人,我驚領嘢自己唔知啫。
老人家好信邪:啋大吉利是,乜當差咁牙煙架。
我話:多行不義,招惹鬼神,冇辦法啦。

我不敢說這叫連累無辜,因為根據網上說法,敬黑及其親人「沒有一個是無辜的」。我係度諗,如果我有家人係敬黑,我登報脫離關係,是否可以逃過詛咒呢?

親戚,clear。但仲未放心。

於是,我迫問老竇外面有冇私生子。

老父:仆街仔冇大冇細問埋老竇啲咁嘅嘢。
我:一家大細條命喺你手呀,人命關天,你咪學柒婆迴避問題,快啲從實招來!
佢死都話冇,一邊小柒我痴線。
我話:嗱你喺外面有冇搞三搞四我唔理,但如果你真係生落幾件,千祈唔好俾佢當差呀,會好大鑊,冚家鏟架,你明唔L明呀?

私生兄弟姐妹,clear。但仲未放心。

我擔心我自己。於是,我搵番廿年冇見的ex。

ex:做乜無端端搵我,想借錢定賣保險?
我:打擾你生活唔好意思。我想問……當年我有冇做出啲人神共憤傷害咗你嘅事,例如……分手前唔覺意中出咗,搞大咗又走咗去?
ex笑出嚟:痴痴地。你雖然係廢青,都唔算係渣男。如果你真係中出即飛,我實會落咗佢。做咩,你信咗邪教?
我放了一大半心,不過做人最緊要謹慎,便問:聽講你好似生咗個仔,唔知似你定似你老公呢哈哈……係呢,佢考唔考到入大學,唔使讀毅進啩?

私生子,clear!

經過一番努力,我終於成就解鎖,有條件嗌敬黑死全家了。

呢份成就感,我唔知人地,自己就好鬼自豪架。

#聽故咪駁故

#咪理曲定直

周子峰facebook:

https://www.facebook.com/writerCTF

請支持筆求人出品

《獵巫武者 罪與罰的黑炎》港產武俠不死。武道高手vs異能巫師大激戰。
《穿越偉人夢 大探險家哥倫布篇》兒童故事,主角穿越15世紀,與偉人哥倫布一同海上冒險。
《通靈咒怨》學生連環死亡,重現大學校園的恐佈傳說。
《深層揭密 神秘學事典》「無奇不有」神秘傳說終極破解。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.